Jarmark Produktów Regionalnych

Gdy Jarmark Produktów Regionalnych startował przed szesnastoma laty, nikt chyba nie spodziewał się, że znajdzie swoją wierną klientelę, bo i w Warszawie nikt tego typu wydarzeń jeszcze nie organizował. Początkowo zadziałał chyba sentyment, bo i dla wielu osób kiełbasa z Podlasia czy ręcznie robiony chleb na zakwasie to nie tylko smaczny produkt, ale i wspomnienia. Wspomnienia, które można pokazać wychowanym w mieście dzieciom – bo Blue City to centrum stawiające na rodziny.

 

Myliłby się jednak ten, kto uznałby, że spodziewać można się tu wyłącznie eko-produktów, oscypków z Podkarpacia czy kartaczy z Podlasia. Przez te kilkanaście lat Jarmark ewoluował, bo ewoluowały i smaki Polaków. Dziś znaleźć można tu także wyśmienite produkty z regionów leżących poza Polską. Choćby uwielbiane przez klientów wędliny z Węgier czy oliwki i wina z Azerbejdżanu. Jarmark może służyć za kulinarną, ale i podróżniczą inspirację, ale i przedłużenie wakacji.

 

Lista wystawców:

 

Wiewióreczka (pierogi, barszczyk czerwony)

Adam (wędliny z Podlasia)

Gospodarstwo rodzinne Agnieszki Gremzy (kartacze, wiejskie jaja i sery, domowe pączki)

He-Bart Ekofiber (wędliny ekologiczne)

Państwo Stelmańscy z Sierpca (chleb ze smalcem, ogórki kiszone)

Smaki Azerbejdżanu (oliwki, wina, pasty warzywne)

Gospodarstwo Pasieczne Pszczelnik (miody)

Bacówka na Wójciźnie (oscypki, sery góralskie)

Piekarnia gzik (chleby i ciasta)

Swojskie jadło (wędliny, ogórki kiszone, kapusta)

Gospodarstwo ekologiczne Państwa Mąka (sery kozie)

Zagroda Roztocze (piróg biłgorajski, wypieki regionalne, wędliny)

Nalewki staropolskie Karol Majewski (wielokrotnie nagradzane nalewki tradycyjne)

Jak dojechać?

Łap okazje i odbieraj nagrody