Gdy Jarmark Produktów Regionalnych startował przed szesnastoma laty, nikt chyba nie spodziewał się, że znajdzie swoją wierną klientelę, bo i w Warszawie nikt tego typu wydarzeń jeszcze nie organizował. Początkowo zadziałał chyba sentyment, bo i dla wielu osób kiełbasa z Podlasia czy ręcznie robiony chleb na zakwasie to nie tylko smaczny produkt, ale i wspomnienia. Wspomnienia, które można pokazać wychowanym w mieście dzieciom – bo Blue City to centrum stawiające na rodziny.
Myliłby się jednak ten, kto uznałby, że spodziewać można się tu wyłącznie eko-produktów, oscypków z Podkarpacia czy kartaczy z Podlasia. Przez te kilkanaście lat Jarmark ewoluował, bo ewoluowały i smaki Polaków. Dziś znaleźć można tu także wyśmienite produkty z regionów leżących poza Polską. Choćby uwielbiane przez klientów wędliny z Węgier czy oliwki i wina z Azerbejdżanu. Jarmark może służyć za kulinarną, ale i podróżniczą inspirację, ale i przedłużenie wakacji.
Lista wystawców:
Wiewióreczka (pierogi, barszczyk czerwony)
Adam (wędliny z Podlasia)
Gospodarstwo rodzinne Agnieszki Gremzy (kartacze, wiejskie jaja i sery, domowe pączki)
He-Bart Ekofiber (wędliny ekologiczne)
Państwo Stelmańscy z Sierpca (chleb ze smalcem, ogórki kiszone)
Smaki Azerbejdżanu (oliwki, wina, pasty warzywne)
Gospodarstwo Pasieczne Pszczelnik (miody)
Bacówka na Wójciźnie (oscypki, sery góralskie)
Piekarnia gzik (chleby i ciasta)
Swojskie jadło (wędliny, ogórki kiszone, kapusta)
Gospodarstwo ekologiczne Państwa Mąka (sery kozie)
Zagroda Roztocze (piróg biłgorajski, wypieki regionalne, wędliny)
Nalewki staropolskie Karol Majewski (wielokrotnie nagradzane nalewki tradycyjne)